Επαγγελματικός Εξοπλισμός

Τι να προσέξεις κατά την αγορά ενός επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων

Έχετε πολλές πρακτικές αποφάσεις που πρέπει να πάρετε για να διασφαλίσετε ότι θα επιλέξετε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Μια σωστή απόφαση μπορεί να κάνει την κουζίνα σας να λειτουργεί πιο ομαλά και να συμβάλει στην αύξηση των κερδών, αλλά μία λάθος μπορεί να καταλήξει να κοστίζει περισσότερα από ό,τι σας προσφέρει, να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοσ, ή να καταλάβει πολύ από τον πολύτιμο χώρο που χρειάζονται οι εργαζόμενοί σας για να δουλεύουν.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε την αγορά ενός επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων.

Κόστος

Υπάρχουν λίγοι τυχεροί στον κόσμο που μπορούν να κάνουν αγορές χωρίς να σκεφτούν το κόστος, αλλά πιθανώς να μην είστε ένας από αυτούς. Είτε λειτουργείτε ένα εστιατόριο, ένα κυλικείο, μία καφετέρια ή ένα μπαρ, έχετε πιθανώς έναν αυστηρό προϋπολογισμό που πρέπει να τηρήσετε. Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του τι έχετε την πολυτέλεια να αγοράσετε και τι χρειάζεστε.

Για πολλά μικρότερα καταστήματα, ένα οικονομικό εντοιχισμένο πλυντήριο πιάτων θα ανταποκριθεί πλήρως. Για ένα κυλικείο που σερβίρει ένα μεγάλο νοσοκομείο, η χρήση ενός τέτοιου μοντέλου αντί ενός με υμάντα θα ήταν μία απόφαση καταστροφική. Τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται κάπου μεταξύ των δύο άκρων και θα καλυφθούν πλήρως με ένα πλυντήριο μεσαίου κόστους.

Το κόστος που θα καταβάλλεται κατά την αγορά δεν είναι το μόνο κόστος που πρέπει να σκεφτείτε. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων εστιατορίων απαιτούν επαγγελματική εγκατάσταση. Όλα θα χρησιμοποιούν ενέργεια και νερό σε σημαντικές ποσότητες. Μπορείτε να βρείτε σίγουρα μοντέλα που είναι πολύ καλύτερα στην κατανάλωση ενέργειας και νερού από άλλα, αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερα κατά την αγορά.

Η χρήση ενός παραδοσιακού πλυντηρίου πιάτων αντί για ένα πλυντήριο ποτηριών μπορεί να σας κοστίσει σπασμένα ποτήρια. Τέλος, εάν το πλυντήριο πιάτων σας είναι πολύ αργό ή παρέχει πολύ μικρή χωρητικότητα, τότε οι χαμένοι πελάτες θα πιθανόν να σας κοστίζουν περισσότερο από το κόστος ενός πιο ακριβού μοντέλου.

Μέγεθος και χωρητικότητα

Θα πρέπει να δώσετε το ίδιο βάρος στο μέγεθος και τη χωρητικότητα όσο και στο κόστος. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχει νόημα να αγοράσετε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων που δεν χωράει στον χώρο που διαθέτετε. Πριν αρχίσετε να ψάχνετε τις επιλογές σας, μετρήστε το χώρο σας.

Οι κουζίνες είναι συνήθως μέρη όπου εργάζονται πάρα πολλά άτομα. Εκτός από την πρακτική σκέψη για το αν το πλυντήριο πιάτων θα χωράει, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε εάν το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί θα παρεμποδίζει τους ανθρώπους που εργάζονται στην κουζίνα. Θα μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να δουλεύουν αποτελεσματικά με το πλυντήριο πιάτων να πιάνει τον χώρο που θα του δοθεί; (μαζί με ένα ή περισσότερα άτομα που θα το γεμίζουν).

Πόσο μεγάλο είναι το επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων σας συνήθως σχετίζεται άμεσα με το πόσα πιάτα χωράει τη φορά. Όπως λογικά γνωρίζετε, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Εάν το πλυντήριο πιάτων σας δεν μπορεί να πλύνει αρκετά πιάτα ταυτόχρονα, οι πελάτες σας θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους χρόνους αναμονής.

Ευκολία στη Χρήση

Ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων πιθανόν να κάνει πλύσεις κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα. Εάν είναι δύσκολο στην κατανόηση και την χρήση, θα υπάρχουν προβλήματα. Γενικά οι κατασκευαστές κατανοούν την πίεση που επικρατεί σε μια επαγγελματική κουζίνα και σχεδιάζουν τα προϊόντα τους να είναι απλά στην χρήση και αποδοτικά, παρ’ όλα αυτά κάποια μοντέλα είναι πιο δύσχρηστα από άλλα.

Πριν κάνετε την αγορά, σκεφτείτε πως θα είναι η διαδικασία φόρτωσης και λειτουργίας του στην κουζίνα σας. Προσπαθήστε να φανταστείτε οτιδήποτε μπορεί να καταλήξει να είναι δύσκολο για το προσωπικό σας ή να επιβραδύνει τη διαδικασία και εξετάστε αν υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, πόσο καλά έχουν σχεδιαστεί τα ράφια για γρήγορη φόρτωση ή ρυθμίσεις και λειτουργίες που προσφέρει το πλυντήριο πιάτων.

Ταχύτητα

Οι επαγγελματικές κουζίνες κινούνται γρήγορα. Το πλυντήριο πιάτων σας πρέπει να ακολουθεί με αυτή την ταχύτητα. Η χωρητικότητα είναι μέρος αυτού – όσο περισσότερα πιάτα μπορείτε να χωρέσετε τη φορά, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να λειτουργείτε το μηχάνημα για να διατηρήσετε έναν σταθερό αριθμό πιάτων καθαρό. Το άλλο κύριο μέρος της εξίσωσης είναι πόσο διαρκεί ένας κύκλος πλύσης.

Τα περισσότερα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά γρήγορα. Η ταχύτητα ενός κύκλου είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνει τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων να διαφέρουν από τα οικιακά πλυντήρια. Το πλυντήριο πιάτων του σπιτιού σας χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα 30-45 λεπτά, ενώ ένα επαγγελματικό θα τελειώσει έναν κύκλο πλύσης μέσα σε ένα λεπτό ή δύο. Για τις περισσότερες κουζίνες, η διαφορά μεταξύ ενός κύκλου ενός λεπτού και ενός δύο λεπτών πιθανότατα δεν θα κάνει τόσο μεγάλη πρακτική διαφορά ως προς τον τρόπο λειτουργίας της κουζίνας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πόσο χρόνο θα πάρει το πλυντήριο πιάτων για να είστε σίγουροι ότι θα αγοράσετε ένα που θα σας καλύψει.

Θερμοκρασία

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων διατίθενται πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής θερμοκρασίας. Τα πλυντήρια πιάτων υψηλής θερμοκρασίας χρησιμοποιούν θερμότητα για να απολυμαίνουν τα πιάτα, ξεπλένοντάς τα στους 80° κελσίου για να είναι πλήρως αποστειρωμένα. Οι μηχανές χαμηλής θερμοκρασίας δεν μπορούν να κάνουν το νερό τόσο ζεστό, οπότε οι χρήστες πρέπει να στραφούν σε χημικές ουσίες για να βεβαιωθούν ότι τα πιάτα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σωστά.

Το ποια επιλογή είναι καλύτερη, είναι κάτι σχετικό αν και τα πλυντήρια πιάτων υψηλής θερμοκρασίας είναι πιο συνηθισμένα. Τα πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας είναι πιο ακριβά και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, αλλά τα πιάτα στεγνώνουν γρηγορότερα και απαιτείται η χρήση χημικών απολυμαντικών. Τα μοντέλα χαμηλής θερμοκρασίας κοστίζουν λιγότερο και σας εξοικονομούν χρήματα σε λογαριασμούς ενέργειας, αλλά πρέπει να εξετάσετε το κόστος αγοράς περισσότερων χημικών ουσιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης τείνουν να βλάπτουν ορισμένους τύπους πιάτων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράζετε καινούργια πιο συχνά.

Από περιβαλλοντικής απόψεως, τα μοντέλα υψηλής θερμοκρασίας θεωρούνται γενικά καλύτερα παρά την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, επειδή δεν αποβάλλουν χημικές ουσίες στο αποχετευτικό σύστημα. Επίσης τα μοντέλα υψηλής θερμοκρασίας τείνουν να καθαρίζουν καλύτερα τα πιάτα.

Θόρυβος

Τα περισσότερα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων είναι θορυβώδη. Όσο πιο ισχυρά είναι, τόσο πιο θορυβώδη συνήθως είναι. Υπάρχουν πολλά μικρότερα  μοντέλα που δεν κάνουν τόσο θόρυβο, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για μικρότερες μονάδες που πρέπει να διατηρούν το πλυντήριο πιάτων κοντά στο σημείο όπου τρώνε και πίνουν οι πελάτες.

Αν ανησυχείτε για τον θόρυβο του μηχανήματος που επιλέγετε, ελέγξτε τις κριτικές και τις προδιαγραφές του προϊόντος για να δείτε εάν αναγράφονται οι βαθμοί decibel. Αν στην επιχείρησή σας ο εξαιρετικά έντονος θόρυβος θα ήταν πρόβλημα, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πόσο θόρυβο κάνει το πλυντήριο που θα επιλέξετε.

Κατανάλωση Ενέργειας και Νερού

Δεν μπορείτε να πλύνετε πιάτα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Όπως και με το θόρυβο, τα πρόσθετα έξοδα στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού για το πλυντήριο πιάτων είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε μοντέλα σχεδιασμένα με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση. Πολλά μοντέλα διαθέτουν ρυθμίσεις χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν επιθυμείτε για να μειώσετε το κόστος. Πολλά επίσης είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν είναι σε αδράνεια μεταξύ των κύκλων πλύσης.

Αν ανησυχείτε για τη δυνητική χρήση ενέργειας του επαγγελματικά σας πλυντηρίου πιάτων, αναζητήστε την πιστοποίηση Energy Star. Οι μηχανές που κερδίζουν την συγκεκριμένη πιστοποίηση είναι 40% πιο ενεργειακά αποδοτικές και χρησιμοποιούν 40% λιγότερο νερό.

Απαιτήσεις Ενέργειας και Νερού

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος της κουζίνας σας πληροί τις προϋποθέσεις για το επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων που θα αγοράσετε. Τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν πολλή ενέργεια και αν το ηλεκτρικό σας σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει την κατάλληλη τάση, θα έχετε προβλήματα.

Αν δεν αντικαθιστάτε ένα παρόμοιο μοντέλο, ίσως χρειαστεί να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο ή/και έναν υδραυλικό για να βεβαιώσουν πως ο χώρος σας μπορεί να υποδεχτεί το πλυντήριο που διαλέξατε.

Συμπέρασμα

Ο καθαρισμός των πιάτων είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση εστίασης. Η επιλογή του σωστού επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων θα κάνει μεγάλη διαφορά ως προς το πόσο αποτελεσματική είναι η κουζίνα σας και πόσο γρήγορα μπορείτε να εξυπηρετήσετε τον πελάτη σας. Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων επηρεάζουν και την λειτουργία της επιχείρησης αλλά και την ζωή των εργαζομένων  οπότε βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε το πλυντήριο πιάτων που ταιριάζει καλύτερα με την κουζίνα σας.