Νέα - Απόψεις

9 συμβουλές για να πάρετε τα μέγιστα από μια επαγγελματική κουζίνα

Όταν οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης θέλουν να σχεδιάσουν μια επαγγελματική κουζίνα, θα πρέπει να αναλογιστούν το εξής ερώτημα: πώς μπορούν οι δυνατότητες αυτού του χώρου να βελτιστοποιηθούν έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός;

Ο στόχος μιας επαγγελματικής κουζίνας είναι η μέγιστη κερδοφορία και με τον στόχο αυτό στο νου, θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένες πτυχές της. Οι ειδικοί στον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης προτείνουν τα ακόλουθα βασικά σημεία για να αξιοποιηθεί στο έπακρο μια εμπορική κουζίνα και να αυξηθεί η κερδοφορία της.

  1. Αναλύστε τις δυνατότητες του χώρου και τις ανάγκες σας: Αυτή η προκαταρκτική μελέτη θα φανερώσει ποια είδη συσκευών μπορούν να εγκατασταθούν, πως να οργανωθούν οι διάφορες περιοχές της κουζίνας, που θα υπάρχουν σημεία πρόσβασης, που θα τοποθετηθούν οι εξαγωγές και οι συνδέσεις αερίου/ηλεκτρικού κλπ.
  2. Επωφεληθείτε του διαθέσιμου χώρου: μόλις αναλυθούν οι δυνατότητες και οι ανάγκες της εγκατάστασης, λάβετε υπόψη το διαθέσιμο χώρο, ο οποίος θα καθορίσει τον σχεδιασμό του χώρου και το μέγεθος των μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν.
  3. Σκεφτείτε τη διάταξη: είναι απαραίτητο να προτείνετε μια διάταξη που διευκολύνει την οργάνωση και τη ροή της εργασίας, καθορίζοντας τα τμήματα ή τις περιοχές που θα απαρτίζουν την κουζίνα: υποδοχή, αποθήκη, προετοιμασία, μαγείρεμα, διανομή και παράδοση, πλύσιμο, σκεύη και πιατικά, κλπ.
  4. Εξοπλίστε την κουζίνα με τις κατάλληλες συσκευές: ανάλογα με την εγκατάσταση, τα κριτήρια για την εγκατάσταση ενός ή άλλου τύπου εξοπλισμού ποικίλλουν σημαντικά. Εάν πρόκειται για ένα συμβατικό εστιατόριο στο οποίο μαγειρεύεται κάθε μέρα μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, συσκευές όπως εστίες και φούρνοι είναι απαραίτητα. Αντιθέτως, αν πρόκειται για μια επαγγελματική κουζίνα που προορίζεται για μαζική παραγωγή, θα πρέπει να σκεφτούμε κατσαρόλες, φριτέζες και τηγάνια μεγάλης χωρητικότητας, μεγάλους φούρνους, καθώς και ένα σύστημα πλυσίματος με χρήση τραίνου ή ζώνης, πράγμα που θα επιτρέψει την πλύση μεγάλων ποσοτήτων αντικειμένων.
  5. Επιλέξτε τα κατάλληλα υλικά για κάθε περίπτωση: ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι το απόλυτο υλικό. Η στιβαρότητα και η ποιότητά του εξασφαλίζουν την πολυετή διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας δεδομένου ότι αυτοί οι τύποι εγκαταστάσεων αντιπροσωπεύουν πάντα μια σημαντική επένδυση. Επιπλέον, ο ανοξείδωτος χάλυβας προσφέρει βέλτιστες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη άλλα είδη υλικών για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις σε διάφορα στοιχεία, όπως ο ορείχαλκος (στους καυστήρες), ο χυτοσίδηρος (σε σχάρες και πλάκες), ο χάλυβας με χρώμιο (σε πλάκες ψησίματος) κ.λπ.
  6. Επιλέξτε τον σχεδιασμό με βάση τα εξαρτήματα: αυτός ο τύπος σχεδίασης διευκολύνει την συντήρηση των εξαρτημάτων, έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης, η αφαίρεση και η αντικατάσταση ενός αντικειμένου να είναι ευκολότερη, ώστε να μην σταματάει η παραγωγική διαδικασία και να μην επηρεάζεται ή καθυστερεί η διεργασία στην κουζίνα.
  7. Αυξήστε την υγιεινή και την καθαριότητα: η υγιεινή είναι απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση ξενοδοχείων/τροφοδοσίας/εστίασης, αλλά στην περίπτωση μιας επαγγελματικής κουζίνας αποκτά ιδιαίτερο ρόλο. Σε εργασίες καθαρισμού, εκτός από την αφαίρεση των υπολειμμάτων φαγητού και βρωμιάς που είναι ορατά στους υπαλλήλους, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν τα υπολείμματα που δεν είναι ορατά μέσα στην κουζίνα, όπως οι βρωμιές που συσσωρεύονται στους απορροφητήρες, στους αγωγούς εξαγωγής, σε σχισμές και οπές, κλπ.
  8. Επιλέξτε τεχνολογία αιχμής: είναι σημαντικό, όπου είναι δυνατόν, τα καθήκοντα να είναι αυτοματοποιημένα ή μηχανογραφημένα, δεδομένου ότι μπορείτε να προγραμματίσετε και να βελτιστοποιήσετε μεγάλο μέρος της καθημερινής εργασίας. Η χρήση προγραμμάτων, η στα μηχανήματα που το επιτρέπουν, το χρονοδιάγραμμα on και off ή ακόμα και η μηχανοργάνωση των καθηκόντων του εστιατορίου, πάντα βοηθούν στην αποτελεσματικότητα του συστήματος και οδηγούν σε καλύτερη επιχειρηματική κερδοφορία.
  9. Λάβετε υπόψη την ενεργειακή απόδοση: Σήμερα, οι επαγγελματικές συσκευές, για όλες τις περιοχές της κουζίνας, προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας με μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά και την επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης χρημάτων ή σεβασμό στο περιβάλλον χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό τους.